1975
O mai veche dorinţă a iubitorilor de fotbal din comuna noastră şi în special a domnului Josef Scheirich preşedintele asociaţiei sportive şi vicepreşedinte al comunei Zăbrani, era accea de a avea un stadion în centrul comunei.
1977
Această ocazie se iveşte în anul 1977 când pe raza comunei se doreşte amplasarea unei Baze de recepţie pentru depozitarea recoltei, domnul Scheirich profită şi pentru ca să cedeze terenul de la Gară îi trebuie terenul din zona “Turnu pompierilor” lucru care îl va reuşi cu greu pentru că terenul în cauză trebuia scos din circuitul agricol ( în acele vremuri era un lucru greu de realizat ) pentru că regimul politic interzicea categoric acest lucru.
Se începe lucrarea la noua bază sportivă
Folosindu-se de relaţiile pe care le avea şi abilitatea de negociator îşi vede visul împlinit şi anul 1977, când timpul va permite începe amenajarea şi construcţia stadionului. Însă greutăţile de acum încep, terenul era într-o zonă de pantă pentru nivelarea lui trebuiau angajate serioase forţe şi tehnici ale acelor vremuri. Apoi mâna de lucru nu era tocmai simplu de rezolvat a trebuit trecut prin biroul consiliului popular o hotărâre prin care se făceau zile de muncă voluntară la stadion şi astfel s-a rezolvat mâna de muncă. Cu meseriaşi s-a rezolvat de pe raza comunei aceştia fiind obligaţi să facă zile la stadion.

Josef Scheirich: ”Am reuşit să convingem autorităţile judeţene să permită un schimb de teren între clubul sportiv şi CAP”
Josef Scherich, actualmente cetățean German, fiind prezent în anul 2014 cu prilejul Jubileului a 290 de ani a localități Zăbrani a povestit cum a reușit să mute arena de jos de la gară în centrul comunei. Știind că în acele vremuri era foarte greu să scoți un teren din circuitul agricol pentru a construi o bază sportivă. ”Am reuşit să convingem autorităţile judeţene să permită un schimb de teren între clubul sportiv şi CAP. Astfel, pe terenul vechi de la gară s-a construit baza de recepţie, iar terenul actualului stadion, care era în circuitul agricol, a fost cedat clubului sportiv pentru construirea bazei sportive. Oamenii din sat au donat bani pentru amenajarea stadionului şi vestiarelor, iar de la Apele Române am primit un buldoexcavator-ul cu care am nivelat şi amenajat terenul. Acum, baza sportivă arată foarte bine şi felicit conducerea comuneii, conducerea clubului sportiv şi administraţia stadionului pentru a cest lucru. Le mulţumesc şi sunt mândru că au dat stadionului numele meu”, Josef Scheirich 2014.
Povestim aceste lucruri ca să scoatem în evideţă complexitatea realizări unei asemenea construcţii şi greutăţile care s-au ivit în realizarea ei. Nu vrem să scoatem în evidenţă pe nimeni ci doar vrem să atribuim fiecăruia meritul în realizarea unui obiectiv de importanţă majoră în viaţa comunei noastre şi vrem să credem că, sportul este un asemenea obiectiv.
Stadionul din Zăbrani se legă de numele promotorului său, se leagă de generaţia acelor vremuri care au ţinut ca sportul să fie “cartea de vizită” a comunei noastre şi putem spune că au reuşit. Iar nouă nu ne rămâne decât să-i respectăm şi să ducem mai departe această tradiţie.
Tuturor celor care au contribuit, au lucrat, au ajutat în diferite moduri le mulţumim !
Album Foto






