- CLUB FONDAT ÎN ANUL 1932 -


SEZON 2018-2019

ajf Placeholder image Curtici Felnac Glogovaţ Pecica Păuliş Sântana Zabrani Simand UTA II
Interviu cu Graf Franz

Heidelberg - Germania Luni 25 Iulie 2011, ora 10:45 | CSVZ

Acasă la "legenda" fotbalului zăbrăneangRAF fRANZ

GRAF FRANZ

Clubul Victoria este condus pe un drum bun de uni dintre cei mai buni elevi pe care i-am avut.

Angajare permanentă şi necondiţionată pentru culorile clubului şi o ţinută ireproşabilă în spiritul fair play-ului.

Cu oarecare emoţie şi o nerăbdare pe care o simţim cu toţi ne apropiem de Heidelberg aici unde îşi are sediul "legenda" fotbalului zăbrănean Graf Franz. Am fost foarte bucuroşi când în urmă cu ceva timp Ditmar Graf ne anunţa că fetă Franz acceptă să stea de vorbă cu noi şi să ne povestească despre începuturile fotbalului din Zăbrani cu care s-a confundat timp de 35 de ani. Spun cu emoţie pentru că o parte dintre noi am trăit acele momente încă din anii '70 când copii fiind am fost educaţi, antrenaţi şi practic crescuţi de acest om deosebit. Aici am găsit un om peste care trecerea timpului se face simţită însă cu o privire primitoare şi plină de tandreţe emanând un spirit al fostului sportiv care a impus zeci de ani respect în fotbalul local, regional şi judeţean. S-a luminat la faţă când am spus că îl rugăm să vorbească pentru site-ul clubului, pentru iubitori sportului zăbrănean şi în mod special pentru generaţia actuală.

- Pentru început am dori să vă amintiţi şi să ne spuneţi cum aţi început activitatea fotbalistică, în ce perioadă?

- Activitatea pot să spun că am început-o în anul 1946, imediat după război când din iniţiativa unor tineri din Zăbrani care cu mult elan şi pasiune pentru sport au dorit să reînfiinţeze o echipă de fotbal care în timpul războiului nu a mai existat, pe acea vreme tineri Buteanu V, Jurjescu N, Suciu V, Tonta A, Graf T, Schnell G şi eu personal ne-am angajat să reînfiinţăm echipa de fotbal, însă atunci nu exista un campionat organizat cum este acum, atunci jucam numai meciuri amicale cu comunele vecine...

- Domnule Graf, pentru generaţia noastră aţi fost un model, pedagog şi pot să spun fără să greşesc un al doile-a părinte iar pentru generaţiile actuale aţi devenit o legendă a clubului nostru. Când am început această rubrică nu credeam că vom stârni interesul tinerilor pentru fostele glorii ale clubului nostru şi atunci ne-am gândit să venim la dumneavoastră acasă ca să ne povestiţi despre club despre ani în care aţi jucat dumneavoastră şi despre colegii dumneavoastră.

Graf Franz

- Înainte de toate menţionez căci cele relatate de mine nu poate cuprinde toate evenimentele întâmplările şi factori determinanţi pe care i-am petrecut timp de 35 de ani la clubul de fotbal din Zăbrani nu se pot descrie într-o scurtă biografie s-au discuţie pe care noi o avem acum mă voi strădui să povestesc într-un rezumat cele rămase în amintirea mea.

La o adunare generală la propunerea primului presedinte învăţătorul Groza s-a convenit ca numele clubului să fie "Viforul". De-a lungul anilor numele se va schimba de doua ori odată in "Recolta" si definitiv in "Victoria" acest nume fiind propus de antrenorul Terente Codreanu.

La început meciurile au avut un caracter amical căci nu a existat un campionat pe raion s-au regiune, deplasările se făceau cu căruţa cu cai şi cu trenul până la Săvirşin, Sebiş şi Gurahonţ.

Mai târziu odată cu înfiinţarea GAS-ului, CAP-ului şi cooperativei din Zăbrani deplasările se făceau cu camioanele acestor instituţii în campionat care a început să fie organizat culminând cu frumoasa aventură a barajului de la Buziaş din 1966 contra Şoimilor din localitate lucru pe care am văzut că l-aţi scos şi dumneavoastră în evidenţă pe site.

În anul 1969 clubul a avut o perioadă foarte grea activitatea fotbalistică era aproape zero. Până în anul 1970, când o nouă generaţie de tineri au avut dorinţa de a juca fotbal iar la cârma clubului a venit Vicepreşedintele comunei Zăbrani domnul Josef Scheirich. În această perioadă echipa joacă foarte bine şi tot satul va veni la teren pentru a-i sprijini pe băieţi lor. Sub conducerea acestui om se va deschide o noua eră a fotbalului care va culmina în 1975 cu promovarea în elita fotbalului judeţean şi peste 2-3 ani cu amenajarea terenului de astăzi.

Deplasările se vor face de acum înainte cu autobuzul, căci domnu Scheirich a ştiut să-i mobilizeze pe toţi şoferi si dispecerii din comună care lucrau la IRTA Lipova in frunte cu şoferul Lupşa Aurel. Remarcabilă a fost şi munca profesională lui Schön Werner pe acele vremuri antrenorul echipei de junior. Pentru mine a fost o plăcere deosebită de a juca, antrena şi conlucra cu oameni minunaţi indiferent de naţionalitate.

Aşi dori să menţionez şi antrenori de mare calitate pe care i-am avut: Schreier , Czinczer, Albescu, Codreanu şi Tudor. După părerea mea Codreanu a fost unul dintre cei mai buni antrenori pe care acest club ia avut.

Între ani 1946 şi 1982 am avut satisfacţia de a juca şi apoi antrena nişte sportivi de excepţie pe care a-şi vrea să-i remarc: Buteanu V., Jurjescu N., Sehl G., Graf T., Iancu M., Flori I., Lind N., Hîncu, Barbonţa, Schaefer J., Lannert G., Ursu C., Dobrău N., Brîncoveanu Ghe., Dărăban Rudolf, Gelz G., Geiss E., Graf Titi, Nicula Tiberiu, Bejinaru Dumitru (Gipsy), Doagă Sergiu, Stamate Virgilius, Dobi Ladislau şi alţi...

- Ce credeţi că iar trebui generaţiei actuale să ducă tradiţia sportivă a comunei, a clubului Victoria mai departe?

- Angajare permanentă şi necondiţionată pentru culorile clubului şi o ţinută ireproşabilă în spiritul "fair play-ului. Pasiune şi dragoste pentru fotbal aşa cum au practicat şi generaţiile anterioare.

- Echipa noastră evoluează în prezent în LIGA IV judeţeană şi are evoluţii bune, ce aţi dori să transmiteţi actualului lot de jucători şi bănci tehnice?

- Sincer felicitări. Vă doresc mult succes şi să nu vă descurajaţi niciodată la eventuale insuccese. Păstraţi-vă spontaneitatea entuziasmul şi pasiunea pentru acest sport

.

- Preşedintele clubului Nicula Tiberiu este un fost elev de-al dumneavoastră şi care împreună cu Stamate Virgilis, Miculiţ Eugen se ocupă de administrarea şi funcţionarea în bune condiţii a clubului aveţi vreun sfat pentru aceştia?

- Conlucrare intensă între conducerea clubului, antrenor, echipă, conducerea comunei şi suporteri, sprijiniţi tineretul în toate domeniile vieţii că ei sunt viitorul.

- În final dacă doriţi să transmiteţi prin intermediul site-ului nostru câteva cuvinte locuitorilor comunei Zăbrani.

- În final vreau să-mi exprim marea satisfacţie că, clubul Victoria este condus pe un drum bun de uni dintre cei mai buni "elevi" pe care i-am avut. Vă doresc din toată inima prosperitate sănătate şi fericire tuturor locuitorilor comunei Zăbrani. Tot odată vreau să mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat de-a lungul anilor.

Cu stimă Fraz Graf


Comentariu


Binder Magdalena ( Kern )

Joi 28 Iulie 2011, ora 10:57

Am citit cu mare interes interviul cu domnul Graf Franz şi vreau să menţionez, că îmi amintesc de anii în care dânsul a fost stâlpul sportului din Zăbrani. Cu bucurie am citit şi numele acelor fotbalişti care în anii 50 - 70 au fost favoriţii spectatorilor din Zăbrani.

Deşi am fost fete, noi în fiecare duminică ne-am întâlnit pe arenă sportivă. Nu există o duminică fără fotbal.
Vă doresc mult succes în viitor şi mândră să aflu despre realizările dv. în ultimii ani.Toate cele bune la toţi!!! SalutăriPlaceholder imagePRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL ZĂBRANI SUSȚINE CLUBUL SPORTIV VICTORIA

Primăria și Consiliul Local Zăbrani