Club fondat în anul 1932
Prima denumire:
"Guttenbrunner  Sportverein"
Tradiția continuă.
  004 (0)731. 041. 997

1966

1982

2018

2020

SEZON 2024-2025
   
ajf Placeholder image SântanaCurtici Felnac Glogovaţ Simand UTA II

În amintirea anilor trecuţi

Patricia Paşca Mai 17. 2012 21:51

Ziua de 17 mai 2012 marchează împlinirea celor opt decenii de activitate fotbalistică a clubului Victoria Zăbrani.

Această zi a început cu un tur al primăriei la invitaţia edilului comunei, Marian Toader. Delegaţia din Germania formată din foşti jucători ai echipei din Zăbrani şi familiile acestora, au păşit în primărie pe acordurile imnului echipei lor de suflet şi anume Victoria Zăbrani. De când a început să se audă imnul clubului, se putea vedea cu uşurinţă bucuria şi emoţiile pe chipurile celor prezenţi.

Într-o atmosferă de sărbătoare, delegaţii din Germania s-au îndreptat spre sala de şedinţe a primăriei fie fredonând câteva versuri din imnul echipei, fie privind în jur cu lacrimi în ochi şi emoţie. Sentimentul acela de revedere era atât de profund încât chipurile vechilor localnici emanau fericire şi lumină în ciuda vremii posomorâte şi friguroase.

Adunaţi în sala de şedinţe, edilul comunei a luat cuvântul însoţit de preşedintele clubului Victoria Zăbrani, Tiberiu Nicula, de vicepreşedintele Virgilius Stamate şi de secretarul Eugen Miculiţ. După ce le-au fost aduse mulţumiri invitaţilor din Germania pentru faptul că ne-au onorat cu prezenţa, în special lui Rudolf  Dărăban care a organizat plecarea din Germania, cel din urmă le-a mulţumit de asemenea edilului şi oficialilor clubului pentru frumoasa organizare a evenimentului şi pentru minunata primire de care au avut parte. După ce au aruncat o privire prin primărie, delegaţia germană împreună cu domnul primar şi oficialii clubului s-au îndreptat spre Şcoala Generală "Adam Müller Guttembrunn" , şcoala in care şi ei au învăţat sau au fost profesori.

Vizibil emoţionaţi, s-au aşezat cu toţii în bănci retrăind parcă perioada în care au învăţat în această şcoală. Fostul director al şcolii, domnul Scherer, s-a aşezat în faţa catedrei pentru a "juca" pentru ultima oară rolul de director, vorbindu-le cu sufletul deschis despre anii în care a condus această şcoală. Amintirile depănate de dânsul păreau a fi mai degrabă discursul unui director la sfârşit de an şcolar. În timp ce ascultau discursul directorului iar cuvintele rostite de acesta păreau să se transforme în imagini vii, câţiva dintre foştii elevi au lăcrimat în amintirea anilor de şcoală dar şi o parte din copilăria lor.

După ce fostul director şi-a terminat discursul, domnul primar a adăugat: "Nu pot decât să ma bucur când văd că munca noastră este apreciată şi mai ales mă bucur că în ultimii patru ani am reuşit să strângem relaţiile dintre comuna noastră şi foştii locuitori ai comunei, şi eu consider că pe viitor aceste relaţii vor fi la fel de strânse şi sper că ne vom bucura împreuna de succesele pe care le vom înregistra." .

Spre final, actuala directoare a şcolii, David Niculina, a completat: "Este o onoare pentru noi să vă avem alături, să facem o întâlnire a generaţiilor cadrelor didactice şi probabil şi foşti elevi. Eu ţin să îi mulţumesc domnului Scherer pentru tot efortul pe care l-a depus la catedră şi pentru imaginea pe care a creat-o şcolii din Zăbrani. Am înţeles că a fost printre cele mai cotate şcoli din anii respectivi şi ne străduim să ducem mai departe tradiţia ca să fim la înălţime în continuare. Dumnezeu să ne ajute să ne întâlnim şi peste zece ani şi să vă dea sănătate!"

După ce au vizitat în întregime şcoala din Zăbrani, delegaţia a plecat în vizită la Remiza Formaţiei Civile de Pompieri, admirând trofeele şi tablourile expuse. Văzând trompeta, şi-au adus aminte cum erau anunţaţi cu sunetul ei în caz de incendiu, pe vremea când stăteau ei în Zăbrani. Tot în acea vreme, ştirile erau aduse cu ajutorul unui localnic care bătea toba în sat, reuşind să atragă atenţia tuturor sătenilor. Un obiectiv foarte îndrăgit de această delegaţie a fost biserica catolică, pe care au admirat-o cu mult drag. Preotul catolic a ţinut să menţioneze faptul că mulţi dintre cei prezenţi şi-au legat destinele în această biserică, iar unii şi-au botezat copii.

Ultimul obiectiv vizitat a fost muzeul scriitorului şvab Adam Müller Guttembrunn după care s-au îndreptat cu toţii spre căminul cultural unde a avut loc festivitatea de premiere a foştilor jucători ai echipei de fotbal Victoria Zăbrani.

Festivitatea a fost deschisă de preşedintele clubului Victoria Zăbrani, Tiberiu Nicula care a cerut asistenţei să ţină un moment de reculegere pentru sportivi dispăruţi dintre noi. Apoi împreună cu primarul Marian Toader au înmânat foştilor jucători prezenţi câte o diplomă, un fanion cu însemnele clubului Victoria Zăbrani şi o plachetă, în semn de recunoştinţă pentru activitatea fotbalistică.

S-a început cu decernarea Diplomelor de excelenţă post mortem domnilor: Ursu Costică, Dobrău Ioan, Michelbach Oswald, Nistor Petru, Văduva Ioan, Mureşan Pavel şi Czukari Brunhard.

Îndepărtându-se puţin în timp, preşedintele clubului a început să înmâneze diplomele generaţiei care a câştigat Cupa României pe faza judeţeană şi nu numai. Cei premiaţi au fost: Dărăban Rudolf, Popa Efraim, Ioanăş Ioan, Bejenaru Dumitru, Graf Anton, Diter Graf, Krastel Filip, Flori Ioan, Holban Ioan, Ghiţă Hodan, Liviu Secoşan, Lulay Adam, Brâncoveanu Gheorghe, Gaşpar Adrian, Ţălan Gheorghe, Todose Aurel, Mircea Ivan, Lupşa Aurel, Văduva Ioan, Lupşa Adrian, Sergiu Doagă, Virgilius Stamate, Postolache Florin, Miculiţ Gheorghe, Dan Holban, Bretoteanu Flavius, Toader Lucian, Toader Nicolae, Gurmai Romeo, Suciu Dacian, Toader Marian, Eugen Miculiţ, Andrei Crişan şi mulţi alţii.

Săptămâna dedicată delegaţiei germane se apropie de sfârşit. Mâine, vineri, la ora 15:00 va avea loc meciul generaţiilor pe stadionul Josef Scheirich.