Club fondat în anul 1932
Prima denumire:
"Guttenbrunner  Sportverein"
Tradiția continuă.
  004 (0)731. 041. 997

1966

1982

2018

2020

SEZON 2023-2024
   
ajf SântanaCurtici Felnac Glogovaţ Păuliş Simand UTA II

TREBUIE SĂ ÎNVĂŢĂM SĂ NE RESPECTĂM VALORILE

Danke "feta" Franz

CSVZ Martie 2 2012 09:17

Heidelberg
vineri 24 februarie 2012; 18:00.

După o călătorie de aproximativ 1300 km, am ajuns spre seară în oraşul Heidelberg centru universitar de renume din Germania. Aici am fost aşteptaţi de gazda noastră Dietmar Graf care avea locurile rezervate la hotelul din oraş, revederea a fost emoţionantă şi datorită evenimentului care avea să se desfăşoare în următoarea zi. Da sâmbătă în unul din localurile învecinate cu hotelul nostru avea să se desfăşoare primul eveniment prilejuit de "Jubileul 80 de ani de istorie" a clubului nostru care se va desfăşura în perioada 14 -15 mai 2012 la Zăbrani. Însă datorită faptului că, omul de care se legă practic istoria clubului nostru domnul Graf Franz nu poate să se deplaseze la Zăbrani, generaţia al cărei mentor şi antrenor a fost a hotărât să-i facă o surpriză şi să-i organizeze o întâlnire pentru ai decerna placheta jubiliară şi la rugămintea noastră însăşi primarul comunei Zăbrani, domnul Toader Marian a făcut deplasarea pentru ai înmâna titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al comunei Zăbrani conferit prin hotărârea nr. 14 din 03.02.2012 de către Consiliul Local al comunei Zăbrani. Acest eveniment a primit o importanţă deosebită pentru că avea să se regăsească generaţiile de sportivi a anilor '70-'75 şi o parte din oameni care au fost implicaţi în bunul mers a clubului din acea perioadă. La rândul nostru la această întrunire am participat cu o delegaţie formată din 8 persoane: Marian Toader (primarul comunei Zăbrani); Tiberiu Nicula (preşedintele clubului sportiv); Stamate Virgilius (vicepreşedinte club sportiv); Eugen Miculiţ (consilier primar); Bejinaru Dumitru (fost sportiv al clubului); Krastl Filip (fost sportiv al clubului); Brîncovenu Gheorghe (fost sportiv al clubului); Ianoş Ioan (fost sportiv al clubului). Şi într-adevăr la acest eveniment şi-au anunţat prezenţa peste 70 de persoane de pe tot cuprinsul Germaniei care s-au alăturat delegaţiei noastre din România arătându-şi încă odată respectul şi preţuirea pentru acest om deosebit.

Heidelberg
sâmbătă 25 februarie 2012; 12:00.

În faţa localului Makedonija gazda primitoare Dietmar Graf şi tatăl său Toni Graf primesc invitaţii, urmează strângeri de mână, îmbrăţişări, momente emoţionante de revedere după 25-30 de ani. La fel este primit şi primarul comunei Toader Marian pe care toată lumea doreşte să-l felicite în semn de recunoştinţă pentru deplasarea personală la acest eveniment. În scurt timp sala se umple cu invitaţi care se aşează la mese în aşteptarea personajul sărbătorit. La ora 12:35 apare şi personajul aşteptat asistenţa se ridică în semn de respect la apariţia acestui om uşor încărcat de povara anilor însă cu o privire ageră, luminoasă, cu o alură în care desluşeşti sportivul de odinioară cu eleganţa caracteristică salută mulţimea adunată şi se aşează la masa rezervată. Pentru un moment emoţiile îl trădează iar din privire încearcă să cuprindă şi să desluşească asistenţa prezentă la această manifestare.

Ni se spune de către Hanelore (fata lui "fetă" Franz) că totuşi cu o zi înainte a încercat să îl pună în temă cu ce se va întâmpla la această întrunire pentru ca impactul să nu fie prea mare.

Aveam în faţă un om pe care şi dacă nu îl cunoşteai îţi emana o atitudine respectabilă de personaj de poveste şi asta o simţeam şi în privirile celor din jurul meu. Bucuria întâlniri şi emoţiile revederilor a celor din sală îmbinate cu momentele festive ce urma să se întâmple îţi dădea senzaţia unei întruniri de club "mare" care îşi respectă şi preţuiesc valorile şi sunt lângă ele în momentele festive cum este cazul clubului nostru. Iar prin naturaleţa fără pic de regie a acestei întâlniri făcând parcă notă discrepantă faţă de spiritul organizatoric, ei bine fiecare gest, cuvânt, aplauze parcă erau "de acolo" făcându-ne să ne aducem aminte că suntem totuşi în Germania.

Primul care a luat cuvântul a fost domnul Josef Scheirich, fostul preşedinte al clubului sportiv de care se leagă relansarea lui în anii '70 şi omul care a construit actuala bază sportivă care îi poartă numele.

Prima parte a cuvântării a fost foarte "gustată" de asistenţă ea conţinând momente umoristice descrise de domnia s-a cu multă picanterie şi acurateţe iar personaje am fost noi generaţia acelor ani de care a amintit cu multă plăcere. A mulţumit şi a scos în evidenţă marele aport pe care acest om la avut de-a lungul a 35 de ani ca sportiv şi apoi ca antrenor în creşterea a generaţi de fotbalişti. A continuat cu un discurs bazat pe istoria clubului de-a lungul anilor cu mulţumiri aduse tuturor persoanelor care au contribuit la dezvoltarea lui şi în final acordarea unor diplome de onoare domnilor: Josef Schäfer, Filipp Nebel, Adam Klotz, Eugen Scherer, Johann Roch, urmând ca în final împreună cu actualul preşedinte de club să decerneze diploma de excelenţă şi placheta jubiliară domnului Graf Franz.

 

A urmat Nicula Tiberiu actualul preşedinte al clubului sportiv, care a mulţumit în numele întregi generaţii a clubului pentru felul în care domnul Graf Franz a reprezentat de-a lungul anilor culorile acestuia ca jucător, antrenor menţionând practic că numele acestuia se confundă cu istoria acestui club.

"A fost lângă noi în momentele bune când ne tempera entuziasmul şi în momentele grele când ne ridica moralul prin simpla lui prezenţă şi 2-3 vorbe care ne mergeau la suflet... Acesta a fost "fetă" Franz cum îi spuneam noi. Este omul care şi-a dedicat aproape o viaţă pentru dezvoltarea sportului în comuna noastră, generaţi de-a rândul l-au iubit, respectat, crescând sub mâna lui devenind sportivi cunoscuţi însă lucru care este cel mai important majoritatea oameni de bază în comunitatea noastră. Pentru toate aceste lucruri în numele meu şi a întregii generaţii îţi mulţumim!

Apoi a urmat momentul decernări diplomei de excelenţă şi a plachetei jubiliare.

A urmat Stamate Virgilius care a dăruit din partea Clubului sportiv Victoria tricoul cu numărul 1 menţionând:

Domnule Graf, clubul sportiv a hotărât să vă înmâneze tricoul cu nr. 1 ca preţuire şi recunoştinţă pentru valoarea şi ataşamentul dumneavoastră faţă de acest club de-a lungul anilor. Şi tot odată a hotărât ca nr. 1 să fie al dumneavoastră pentru totdeauna el fiind scos din numerotarea portarilor echipei noastre. Să-l puneţi la loc de cinste şi să vă aduceţi aminte cu plăcere de acele vremuri când dumneavoastră îl purtaţi pe terenul de joc.

Rudi Dărăban a dăruit o minge de fotbal cu semnăturile generaţie de jucători a anilor '70-'75, tot odată adresându-i şi mulţumirile pentru felul în care a ştiut să pregătească generaţiile de jucători.

"Aţi fost minunea tineretului voi sunteţi şi azi aici lângă mine... a spus cu vădită emoţie "fetă" Franz.

- Numai câte odată am fost puţin "lamentabili" a spus Rudi şi asistenţa a izbucnit în râs deoarece acest cuvânt fetă Franz îl folosea când nu-şi găsea cuvintele. Iar nepotul Dietmar Graf care împreună cu Rudi şi Geiss au plănuit de fapt toată această acţiune, ia înmânat un "plic" din partea sportivilor din Germania.

Finalul aşteptat de toată asistenţa s-a produs prin invitarea de către Nicula Tiberiu a primarului comunei Zăbrani domnul Toader Marian să ia cuvântul în "blitzurile" zecilor de aparate foto. În cuvântul său edilul comunei ia mulţumit domnului Graf pentru tot ce a făcut pentru fotbalul şi sportul în general din comuna noastră, pentru aportul extraordinar adus în dezvoltarea clubului sportiv spunând:

" Trebuie să învăţăm să ne respectăm valorile indiferent din ce domeniu provin pentru că aceşti oameni au promovat şi au crescut generaţi de oameni integri de care societatea noastră are atâta nevoie" de aceia prin hotărârea nr.14 din 03.02. 2012 a Consiliului Local al comunei Zăbrani a conferit titlul de "CETĂŢEAN DE ONOARE" al comunei domnului Graf Franz. Iar mie în calitate de primar îmi revine onoarea de a vă înmâna această înaltă distincţie alături de această plachetă jubiliară împreună mulţumirile noastre pentru tot ce aţi făcut în promovarea şi dezvoltarea sportul din Zăbrani. Atmosfera a fost deosebit de emoţionantă atingând punctul culminant la înmânarea diplomei şi a plachetei de către edilul comunei Toader Marian.

Domnul Graf cu greu îşi găsea cuvintele de mulţumire pentru marea onoare care ia fost făcută:

"Nu pot şi nu îmi găsesc cuvintele să vă mulţumesc pentru marea bucurie pe care mi-aţi făcut-o azi"

Nici nu trebuie domnule Graf... noi suntem cei onoraţi că am avut prilejul să vă revedem şi să vă mulţumim!

 

Au fost alături de noi la această întâlnire colegi noştri din Germania: Orest Hammes, Bormuth Ernst, Quast Egon, Dărăban Rudolf, Erhard Geiss, Erhardt Knapp, Gelz Gerhardt şi gazda noastră primitoare Dietmar Graf, tuturor le mulţumim şi îi aşteptăm în mai la noi la Zăbrani.


foto

PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL ZĂBRANI SUSȚINE CLUBUL SPORTIV VICTORIA